În cadrul celei de-a XX-a ediţii a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, care se va desfăşura la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa sâmbătă, 18 mai 2024, va avea loc deschiderea expoziției „Peisajul în colecția de artă a Muzeului Banatului Montan”.

Peisajul s-a dezvoltat ca gen de sine stătător începând cu finele secolului al XVI-lea, el evoluând rapid în preferințele artiștilor și devenind, în scurt timp, expresia lor favorită. Această opțiune a fost posibilă datorită deschiderii pe care un asemenea tip de imagine o oferă artistului, dar și receptorului, nu doar la nivel epic sau pictural, cât mai ales la cel emoțional. Abordând o asemenea formă de exprimare plastică, unii artiști se axează pe latura estetică a peisajului, natura fiind pentru ei un material atractiv pentru contemplație, un motiv de bucurie, o forță care stimulează viața. Alții încearcă să-i confere imaginii o viziune metaforică și să reprezinte o concepție filosofică a naturii. Dacă pentru o parte din artiști natura devine podoabă ornamentală în tablou, pentru alții ea reflectă dimensiunea temporală, eternitatea. Sub raport formal, acest din urmă aspect poate fi exprimat prin imagini abstracte, dar și prin forme recognoscibile, redate într-o viziune realistă.
Pornind de la acest concept artistic, pe simezele muzelui vor fi expuse tablouri din colecția de artă a muzeului reșițean, unele dintre ele în premieră, aparținând unor nume consacrate în arta plastică din Banat, dar și la nivel național. Organizatorii expoziției sunt: ist. Minodora Damian, dr. Ligia Boldea, conserv. Claudia Tudorescu, muzeogr. Alina Gheorghe și dr. Cristian Oprean.
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 18 mai 2024, la orele 16,00 în „Sala Sălișteanu”, expoziția putând fi vizitată de marți până sâmbătă între orele 09:00-16:30.