Obiectul lunii februarie 2024

Aparat de radio cu galenă (sec. XX)

Istoria radioului este o călătorie fascinantă care se întinde pe parcursul a peste un secol, marcată de contribuțiile diferiților inventatori, oameni de știință și ingineri. Iată o scurtă trecere în revistă a principalelor repere din istoria radioului:

►Primele experimente cu transmiterea și recepționarea undelor radio au fost realizate de către savantul englez Michael Faraday, care a observat fenomenul de inducție electromagnetică. Ulterior, savantul scoțian James Clerk Maxwell a dezvoltat teoretic conceptul de undă electromagnetică. Primul dispozitiv care a permis transmiterea și recepționarea semnalelor radio a fost cohererul, inventat în 1890 de către inginerul francez Édouard Branly. Acesta era un tub metalic umplut cu pulbere de metal fin, care se comporta ca un releu electric controlat de undele radio.

►Primul om de știință care a pus în practică utilizarea undelor radio pentru comunicare a fost fizicianul italian Guglielmo Marconi. El a realizat primele experimente de transmitere și recepție a semnalelor radio, iar în 1895 a reușit să transmită primul semnal fără fir pe o distanță de 1,5 kilometri. În următorii ani, Marconi a continuat să dezvolte tehnologia radio și să extindă raza de acoperire a semnalelor. În 1901, el a fost primul care a realizat o transmisie radio transatlantică, între Marea Britanie și Canada. Munca sa a jucat un rol crucial în comercializarea tehnologiei radio.În anii următori, tehnologia radio a fost îmbunătățită și utilizată în diverse domenii, precum comunicarea navă-la-navă, comunicarea în timpul războiului și transmiterea mesajelor de urgență.

►Tehnologia radio a jucat un rol crucial în comunicațiile militare în timpul Primului Război Mondial. Războiul a accelerat dezvoltarea echipamentelor radio și a dus la îmbunătățirea emițătoarelor și receptoarelor. În anii ’20 ai secolului trecut, radioul a devenit din ce în ce mai popular în gospodării, odată cu dezvoltarea posturilor radio și a emisiunilor publice, aceasta fiind perioada apariției radiodifuziunii comerciale.

►În anii ’30 și ’40, radioul a devenit un mijloc important de comunicație și divertisment, iar în perioada celui de-al Doilea Război Mondial a jucat un rol esențial în transmiterea de informații și mesaje către trupele militare. După război, tehnologia radio a evoluat rapid, oferind posibilitatea transmiterii și recepționării semnalelor pe mai multe frecvențe, precum și transmiterea de sunet stereo. S-au dezvoltat și tehnologii noi precum radioul FM și radioul digital.

►Dezvoltarea radioului cu modulație de frecvență (FM) în anii 1960 a oferit o calitate audio mai bună decât cea a radioului cu modulație de amplitudine (AM). De asemenea, în această perioadă a devenit populară și transmisia stereo.

►Apariția radioului prin satelit în anii 1980 și a radioului digital în anii 1990 a adus noi posibilități pentru radiodifuziune. Serviciile de radio prin satelit, cum ar fi SiriusXM, au oferit o gamă largă de canale abonaților.

►Era Internetului a adus apariția streamingului online, a radioului pe Internet și a podcasturilor. Aceste platforme au oferit oamenilor noi modalități de accesare și creare de conținut audio. În prezent, radioul continuă să evolueze odată cu tehnologiile digitale și rămâne un mijloc important de comunicare și divertisment.

►Obiectul propus ca artefact al lunii Februarie la Muzeul Banatului Montan Reșița este un receptor radio cu galenă, databil la mijlocul secolului al XX-lea. Aparatele de radio cu galenă au fost și sunt cele mai simple instrumente pentru ascultarea posturilor de radio cu frecvențe de transmisie (emisie) de la 150KHz (kilohertzi) până la aproximativ 2MHz (megahertzi) sau chiar mai mult, ele putând fi construite manual. De remarcat este faptul că aparatul funcționează fără baterii, având nevoie doar de un cablu din cupru pe post de antenă, un fir de împământare, o diodă din sticlă cu germaniu sau siliciu, respectiv o cască radio cu rezistența de minimum 100 de Ohmi, conform următoarei scheme:

.

.

.