Joi, 9 mai 2024, ora 18.00 Muzeul Banatului Montan Reşiţa găzduieşte lansarea cărţii „Repere editoriale” vol. II, Editura TIM, 2024, a jurnalistului Dan Agache. O dezbatere presă-politicieni bazată pe experiențele anterioare ale cetațeanului jurnalist.
Pentru aceia care încă nu-l cunosc decât din scris, DAN AGACHE este născut în orașul Făget (raion pe vremea aceea) la 30 martie 1960. Dan Agache este „adoptat” de Reșița 9 ani mai târziu, atunci când părinții (tata ofițer și mama asistentă medicală) decid să se mute în capitala Banatului Montan.

Absolvent al Facultății de Comunicare și Relații Publice David Ogilvy (București 2004) are o carieră de excepție în Societatea Română de Radiodifuziune, la studioul regional Radio Reșița, acolo unde a avut tot felul de experiențe, fiind unul dintre reporterii de bază ai instituției.
Emisiuni în direct, știri, reportaje, interviuri cu personalități locale și naționale ale momentului, emisiuni de autor, transmisiuni din zonele fierbinți ale Carașului în perioada protestelor salariaților fostului Combinat Siderurgic. Decide să părăsească radioul reșițean (în 2017) după o serie de probleme de sănătate, cauzate de stres și suprasolicitare și se alătură, 2 ani mai târziu echipei Reper24 (cu statut de colaborator), acolo unde grosul echipei era reprezentat de foști colegi din Radio Reșița.
A publicat „Coana Aglaia Redivivus“, o serie de scheciuri umoristice care satirizează defectele umane și-i pune pe protagoniști în tot felul de ipostaze ce stârnesc râsul dar sunt (din păcate) imagini ale societății noastre actuale. La sfârșitul anului 2023 publică din nou, de data aceasta o colecție de editoriale scrise în perioada activității sale la Reper24 (și nu numai) care conțin crâmpeie din viața noastră cotidiană, viziunea sa despre societate, oameni, politicieni.
„Recidivează“ în primăvara lui 2024 cu „Repere editoriale“ volumul 2, în care regăsim alte scrieri, în special despre clasa politică locală și națională, despre gafele și bâlbâielile oamenilor politici ce se succed din 4 în 4 ani prin funcțiile de conducere ale destinelor nației.
Acid, corect și imparțial, Dan Agache vine în întâmpinarea electoratului, dezvăluind adevărata față a politicienilor, în încercarea de a deschide mintea alegătorilor pentru a putea vota în cunoștință de cauză. Eseurile din acest volum nu au culoare politică (deși se vorbește despre politicieni) nu au o formațiune politică privilegiată (de la PSD, PNL, AUR, UDMR, Forța Dreptei sau SOS Șoșoacă) nu încearcă să influențeze în vreun fel electoratul, altfel decât zugrăvind adevărata lor față.
Cartea mai cuprinde câteva instantanee ale Reșiței și ale reșițenilor, opinii privind situația tensionată de la frontiera de nord a României, ori „recomandările“ Uniunii Europene luate ca literă de lege de către politicienii noștri, a căror singură dorință e aceea de a sta ghiocel în fața mai marilor lor.