Vă invităm să pășiți în universul artistic al familiei Matiaș: Maria, Francisc, Diana și Rafael!  Expoziția de pictură, intitulată „Natura. Fereastră către suflet”, este o călătorie în culori, stiluri, viziuni și emoții, pe cât de diferite ca realizare, pe atât de unitare, prin tematică.

Sufletul naturii prinde viață pe pânzele noastre, invitându-vă să le explorați.

Sperăm să ne fiți alături și să ne bucurăm împreună de frumusețea artei și să descoperiți natura prin ochii noștri, sâmbătă, 25 noiembrie 2023, ora 17 la Muzeul Banatului Montan, Reșița.

Prezintă: Președintele UAP, filiala Reșița, Ion Bobeică și criticul de artă Ada Cruceanu.

Natura, fereastra către suflet, deschide o cale între lumea exterioară – fizică, și cea interioară – emoțională. Natura este oglinda în care sufletul nostru descoperă frumusețea pură și adevărul autentic. Ea ne dezvăluie limbajul subtil al existenței, vorbind prin sunetul frunzelor în vânt, dansul râurilor și cântecul păsărilor. Prin natură, sufletul nostru se conectează cu ciclurile vieții.

Fiecare element al naturii devine o lecție în înțelepciune și întruchipează o formă unică de expresie a frumuseții. Natura devine o călătorie a reînnoirii și a regăsirii, o fereastră prin care sufletul nostru contemplă misterul vieții.

Dintre direcțiile înspre care a evoluat peisajul în pictură, în această expoziție regăsim două abordări distincte: peisajul clasic in picturile lui Francisc și a Mariei Matiaș și peisajul gestual abstract in lucrările lui Rafael și a Dianei Matiaș, oferind perspective diferite asupra modului în care lumea înconjurătoare poate fi interpretată și exprimată.

Peisajul clasic își are rădăcinile în dorința de a înțelege și a reprezenta lumea într-un mod ordonat, în timp ce peisajul gestual abstract subliniază necesitatea de a exprima subiectivitatea, trăirile interioare și senzațiile personale.

În concluzie, de la ordinea și claritatea peisajului clasic la libertatea și expresivitatea peisajului gestual abstract, evoluția artei peisajului reflectă evoluția gândirii și a viziunii noastre asupra lumii.