Mașina electrică NAG din 1910, aerosania cu reacție a lui Henri Coandă din același an, primul aparat de zbor individual proiectat în 1958 de Iustin Capră și Ion Munteanu, automobilul cu caroserie aerodinamică în formă de picătură de apă în cădere, al inginerului Aurel Persu din 1923, și multe altele, expuse în premieră la Reșița, la Muzeul Banatului Montan!

Expoziția ACUM | AICI | ACOLO – 100 de pedagogii laterale care pot să schimbe orașul, mediul și mentalitățile,  12 februarie – 19 martie 2024
„Educația este cea mai puternică armă pe care o putem utiliza pentru a schimba lumea”
Nelson Mandela (2003)

Muzeul Banatului Montan prezintă în perioada 12 februarie – 19 martie 2024 expoziția ACUM | AICI | ACOLO, o excepțională explorare și prezentare a inteligenței și inventivității românești prin proiecte vechi și noi, care pot schimba viitorul omenirii. Pentru că viitorul stă sub semnul lui a salva, dar și a imagina, a inova, a produce idei noi.

Gândită ca un accelerator de idei, în conformitate cu tema lansată de organizatorii Expoziției Internaționale de Arhitectură din cadrul Bienalei de la Veneția 2023, expoziția ACUM | AICI | ACOLO de la Muzeul Banatului Montan aduce în premieră la Reșița invenții, inovații tehnice românești, machete, mașinării, instalații și argumente.

Toate aceste valori istorice, oameni și proiecte, invenții și inovații pierdute în timp, pot fi văzute numai la expoziția ACUM | AICI | ACOLO de la Muzeul Banatului Montan!

Despre proiect:

Proiectul ACUM | AICI | ACOLO, curatoriat și coordonat de arh. Emil Ivănescu, a reprezentat România la cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură/Bienala de la Veneția și a fost expus la Pavilionul României, edificiu construit în urmă cu 86 de ani de către Nicolae Iorga, întâiul organizator și comisar al primei expoziții românești de la Veneția.

Echipa de proiect a propus explorarea temei ‘’Laboratorul Viitorului’’, prin patru domenii, toate reprezentând o modalitate de educație prin cercetare, inovare și activare socială: Inovații și Invenții Tehnice Românești, Pedagogii Laterale, Instalația Co-Future Thinking – în Pavilionului României din Giardini della Biennale – și Grădina Instantanee/Banca Genetică de Semințe, o experiență senzorială cu materiale naturale care pot fi atinse și care promovează patrimoniul botanic din România, găzduită de Noua Galerie a „Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia”.

Puțini știu că în urmă cu peste 70 de ani, inventatorul român Henri Coandă a realizat un sistem de transformare a apei de mare în apă potabilă. Acesta a imaginat, alături de o echipă multidisciplinară, o instalație cu valențe  arhitecturale, care transformă în 12 ore, 1600 litri în apă potabilă printr-un dispozitiv de 8 metri pătrați expuși la soare. Din păcate, deși funcțională, invenția a fost oprită, datorită unor chestiuni birocratic-politice.

Mai mult, în urmă cu peste 150 de ani, pescarii din Delta Dunării își fabricau dintr-un calcar poros specific zonei, recipiente prin care filtrau apă din mare și o transformau în apă potabilă.

Invităm întreaga comunitate reșițeană să viziteze această minunată, unică și interesantă expoziție în perioada 12 februarie – 19 martie 2024, la Muzeul Banatului Montan!