Obiectul lunii octombrie 2023

BRĂȚĂRI DE BRONZ DESCOPERITE LA POJEJENA

O latură aparte a existenței umane o reprezintă dorința de înfrumusețare a trupului și implicit de îmbunătățire a aspectului general cu obiecte de podoabă. Realizate din diferite materiale de origine vegetală sau animală, roci, aliaje sau metale, podoabele au fost create încă din Preistorie și au reprezentat o formă de manifestare a personalității umane în toate civilizațiile. Semnificația podoabelor diferă de la o cultură la alta, de la o civilizație la alta, însă scopul estetic este comun tuturor.

Descoperirea tehnicilor de prelucrarea a metalelor a dus la revoluții în ce privește metodele de confecționare a podoabelor realizate din metale și aliaje, și a permis meșterului să realizeze o varietate de modele în funcție de tradiții culturale, influențe, scop, cerințe sau, de ce nu, după bunul plac. Rezultat al muncii unui astfel de meșteșug sunt și brățările de bronz descoperite la Pojejena pe care le propunem ca exponate speciale din colecția muzeului nostru.

Lotul de bronzuri de la Pojejena cuprinde aceste minunate 9 brățări expuse în muzeu. Ele au fost descoperite întâmplător, în arătură, la nordul comunei, și au intrat în partimoniul Muzeului Bantului Montan din Reșița în 1988.

În urma analizei brățărilor, s-a putut constata faptul că acestea au fost utilizate înainte de a fi depozitate într-un loc special deoarece prezintă urme de uzură pe partea interioară și la exterior, iar modelul celor decorate este șters în unele zone. Brățările torsionate sunt tocite în unele locuri.

Încadrarea cronologică a brățărilor s-a făcut prin analogii. Pentru unele tipuri de brățări s-au identificat analogii cu altele similare descoperite în Banat și Transilvania. Pentru un al doilea tip identificat s-au găsit corespondențe în descoperirile de la Deva, Moldova Veche sau Pecica. Nu prea încape îndoială, brățările de la Pojejena sunt încadrate cronologic la începutul epocii bronzului (1200-1000 î.Hr).