Obiectul lunii ianuarie 2025

Cinematograful „Astra” din Reșița în prima jumătate a secolului al XX-lea

Exponatul lunii ianuarie 2025 la Muzeul Banatului Montan este o Fotografie reprezentând Cinematograful „Astra” din Reșița în prima jumătate a secolului al XX-lea, hârtie foto, sepia, 16×12 cm.

Odată cu dezvoltarea interesului manifestat asupra redării imaginilor animate și adoptarea acestora în activitățile mondene, societatea reșițeană interbelică s-a pliat rapid pe trendul de emancipare al capitalismului vestic. Astfel, încununarea artei cinematografice ca o formă de divertisment, a impus o stratificare asociată implicit cu gusturile cinefililor. Prin urmare, vizionarea unui film pe marile ecrane reprezenta o ieșire din cotidian, o evadare din realitate, o transpunere temporală într-un alt cadru epic, în care fiecare privitor încerca să se identifice, în general, cu personajul principal.

Unul dintre principalele locuri de divertisment din Reșița interbelică, Cinematograful „Astra”a fost consemnat în documentele vremii încă din 1927. Acesta era situat pe strada Principesa Elisabeta nr. 20, proprietate a Societății Culturale Astra, avându-l în calitate de concesionar pe Francisc Crăciun.

Locația era prevăzută cu o grădină de vară, având o capacitate de 450 locuri și o sală cu 380 de locuri, diferențiate în funcție de preț: 160 de locuri la prețul de 30 lei, 140 cu prețul de 20 lei și 80 cu prețul de 15 lei. Sala cinematografului avea o lungime 18 m, o lățime de 10 m și o înălțime 9 m. Clădirea a fost construită din lemn de calitate superioară, cu fețele laterale din pereți zidiți, îndeplinind întru totul specificațiile prevăzute în normele de funcționare, asigurându-se astfel protecția și siguranța audienței.

Începând cu toamna anului 1934 cinematograful Astra apare sub denumirea de „Apollo”. Pentru a ține pasul cu noile tehnologii în domeniu, Francisc Crăciun a realizat în 1943 investiții în valoare de 2.000.000 lei, iar în 1945 investițiile au ajuns la valoarea de 500.000 lei.

Dintre filmele rulate în sala cinematografului Astra evidențiem doar câteva: de pildă, ecranizarea „Măști de ceară” (Mystery of the Wax Museum), având-o în distribuție pe frumoasa actriță Fay Wray, protagonista producției de succes „King-Kong”,o proiectare remarcabilă la acea vreme deoarece ea a fost realizată în culori naturale folosindu-se metoda Technicolor.

O altă producție de succes a fost filmul „Demonul Rusiei, Rasputin” (Rasputin and the Empress), în care au jucat actori din celebra familie Barrymore (John, Etel și Lionel Barrymore).

Totodată, printre titlurile de marcă rulate în cinematograful Apollo s-a evidențiat și producția hollywoodiană „Tarzan”, care îl avea ca protagonist pe Johnny Weissmüller (celebrul actor născut în Freidorf, județul Timiș) în rolul lui Tarzan, alături de Maureen Paula O’Sullivan, în rolul lui Jane.
De asemenea, nu puteau lipsi filme ale genului comic, remarcându-se în mod deosebit producțiile „Păpușile și Fii deșertului”,cu celebrii actorii Stan și Bran (Stan Laurel și Oliver Hardy).

Bibliografie:
Direcţia Judeţeană Caraş – Severin a Arhivelor Naţionale, „Camera de comerț și industrie Lugoj. Oficiul Oravița 1930-1950”.
Direcţia Judeţeană Caraş – Severin a Arhivelor Naţionale, „Prefectura județului Caraș”.
Reclama se află în ziarul „Națiunea” I, nr. 13, Reșița, 1934, p. 4; nr. 27, 1934, p. 4; nr. 30, 1934, p. 4;II, nr. 41, 1935, p. 3.
Reclama se află în ziarul „Glasul Muncitorului Român”II, nr. 2, Reșița, 1934, p. 4; nr. 22, 1934, p. 4; IV, nr. 12, 1936, p. 6.

Minodora Damian